Monday, 16 March 2015

RESEPI SOFT JAPANESE CHEESE CAKE

Resepi yang dah lama aku tringin nak try..
becoz
this is my favorite cake!
sedap..lembut..
&&&
melicinkan duit poket
why??
tiap2 minggu melabur duit ke Jusco semata-mata nak beli kek ni..
tapi memang stress buat kek ni..asik tak menjadi..ni pun dah percubaan kali ke 4..baru menjadi..
aku takla rajin sangat nak buat selalu..of course la lepas tak jadi tu rehat sebulan dua..bila dah ada semangat balik..
baru try semula!
actually..oke jgak la kek tak menjadi..sebab banyak benda aku belajar..setiap kali tak jadi tu mesti ada sebab2 dia..kalau 1st time buat dah perfect..nanti bila ada masalah?tak taw nak cover macam mana plak kan??
okeyh..resepi ni aku terangkan detail termasuklah mistake yang pernah aku buat sebelum ni yang menyebabkan kek bantat lah..menjadi di atas tapi di bawah kek padat dan wet..& masalah2 lain lg..
so kome-kome semua..jangan derhaka dengan resepi..okey!

BAHAN-BAHAN

  • 250g cream cheese @ 5 keping cheese cheddar(aku guna cheese cheddar)
  • 100ml susu cair@susu segar(aku guna susu HL)
  • 50g butter
  • 6 biji telur
  • 65g gula biasa(gula kastor)
  • jus lemon 1 sudu besar(aku guna limau kasturi 1 biji)
  • 60g tepung blue key(superfine)
  • 20g tepung jagung
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1/2 sudu kecil cream of tartar
  • baking paper
  • aluminium foil untuk loyang spring form(loyang biasa tak perlu)
  • loyang bersaiz 8 inci
CARA-CARA

1) Cairkan cheese,susu, butter menggunakan api yang paling slow dan kacau selalu. Bila semua dah cair terus tutup api dan biarkan sejuk. Sementara tu, boleh prepare benda lain dulu.

ni proses untuk cairkan cheese,butter dan susu

ni bila semua dah cair

2) Gris kan loyang dengan butter..bahagian bawah loyang tu letak kertas minyak (baking paper)..adunan ni untuk loyang bersaiz 8 inci..kalau loyang besar nanti kek akan jadi rendah
kertas minyak ni di letak supaya nanti senang nak telangkup kek keluar..kalau tak, ada kemungkinan dia akan melekat kat loyang tu..untuk sp yang memang nak biar kek di dalam loyang..tak perlu guna baking paper

3)ayak tepung superfine dan tepung jagung supaya tak berketul

4)step paling penting! menentukan kek anda jadi ke tak..asingkan telur putih dengan kuning..putih masukkan dalam bekas besar sebab nak beat guna mixer nanti..pastikan putih telur tu tiada sikit pun kuning telur..dan bekas untuk putih telur tu mesti betul-betul kering..tak berminyak..tak da air sikit pun..sama jgak dengan mixer yang nak beat telur putih tu nanti..part ni cerewet sikit..kalau tak nanti telur tak kembang dengan jaya nya...satu lagi..prepare la telur lebih..takut ada telur yang rosak

 seperate telur cantik-cantik macam ni..pastikan anda dapat telur putih semaksimum yang mungkin..gunalah kaedah apa pun yang anda rasa senang..tapis ke..guna botol ke..tak kisah!as long as telur putih tu dapat diasingkan paling banyak yang mungkin
kek ni menggunakan telur putih yang sangat banyak..ada resepi yang guna 4 biji telur shj..dah try..failed!tetap kena guna 6 biji telur

5) Pukul telur putih..kalau pukul guna senduk, pukul laju2 yang mungkin..kalau guna mixer..guna kelajuan yang maksimum..pukul sampai kembang dan berbuih


6) bila dah berbuih tu boleh masukkan cream of tartar..seterusnya masuk gula sikit-sikit..bukan masuk sekaligus ya..pukul lagi sampai bertanduk dan berkilat..kalau nk test jadi ke tak..try terbalik kan bekas telur putih tu..telur tu tak kan jatuh..maksudnya dah jadi la..tapi kalau telur putih tak jadi macam tu..alamatnya awal-awal lagi kita dah taw pengakhiran kek tu..tak jadi!so..silalah buat telur yang baru

ha..nampak tanduk dia?dan betapa berkilatnya kulit si telur??

7)masukkan esen vanila dalam telur kuning untuk elakkan bau telur..kalau yang suka aroma telur..tak perlu esen vanila


8) beat telur kuning guna mixer jugak sebab aku pemalas! beat guna no 1 shj..jgn laju-laju..beat sampai kaler kunig telur jadi pucat dan kembang

kuning telur yang dah pucat akibat kesakitan di pukul..huehehe

9)bila kuning telur dah kembang...masukkan cheese,butter, susu yang di cairkan tadi..bertapis!tapis guna penapis air..supaya tekture dia cantik dan tak berketul..beat lagi..pun guna kelajuan 1 shj..jgn lama-lama..ckup smpai dia dah sebati dengan telur..masukkan jus lemon dan tepung sikit-sikit..jangan masuk sekali gus..pukul sampai tepung sebati dengan adunan..jangan overbeat! sampai tepung tak berketul shj..dan sekali lagi..adunan-adunan tu..tapis guna penapis..untuk elakkan ada yang berketul-ketul

proses menapis adunan

10)pastu adunan tepung tu masukkan dalam bekas telur putih..tuang slow-slow


11)guna sudip @ senduk kayu..kaup balik kan adunan bagi sekata..jangan terlalu lama! cukup agak-agak dah sekata..kaup balik ya..bukan pukul!kalau tak nanti kek bantat..

kaup balik adunan
ni rupanya bila dah sekata

12) panaskan oven 10 minit 170 degree..masakkan air sekali sebab nanti nak bakar guna kaedah steam bath

13)tuang adunan ke dalam loyang slow-slow & berhemah


nampak buble-buble di adunan tu?buble-buble tula nanti akn menentukan tekture kek nanti

14) sediakan lagi satu loyang yang lebih besar daripada loyang kek..tuang air panas dalam loyang tu..agak-agak 1/2 tinggi kek..letak loyang kek kat dalam loyang air panas tu(ni la kaedah steam bath)
jangan sampai loyang kek terapung plak ya
*sp2 yang guna loyang spring form tu..make sure balut dengan aluminium foil dlu sebelum masuk dlam loyang air panas..untuk elakkan kek masuk air



steam bath

15) masukkan dalam oven..set suhu kepada 160 degree..api atas bawah....letak kek tu bahagian paling bawah sekali supaya atas kek tak hangit sangat..lepas 45minit turun suhu ke 140 degree..masa pembakaran 1jam 20 minit..selagi xsampai masa..jangan gatal-gatal nak bukak oven eyh..


lepas 20 minit pembakaran..kek mula naik

lepas 40 minit pembakaran

AFTER 1 HOUR 20 MINUTES!
JENG!JENG!JENG!


tapi..make sure lepas dah masak tu..biarkan dalam oven sekejab dalam 10 minute mcm tu..bukak pintu oven sikit..supaya kek tak terkejut dengan perubahan suhu..then lepas tu terbalikkan dia..dan buang kertas minyak


terbalikkan dan buang kertas minyak di bahagian bawah kek

nila rupanya bila di potong..nampak tak kegebuan cik cheese cake??



bahagian atas agak garing sikit..tapi..i like!!

tekstur kek yang gebu..lembut..lembab-lembab basah..bila picit di telinga..bunyi macam span basah..
mencair di mulut

PERBEZAAN CHEESECAKE YANG JADI & TAK JADI


yang sebelah kiri tak jadi..sebab tekstur dia yang padat dan basah di bawah..still cheese cake..sedap di makan tp dia bukan category soft japanase cheesecake....kalau dapat tekstur kek macam sebelah kanan..tu maksudnya kek korang jadi!

SELAMAT MENCUBA!












Monday, 9 March 2015

SECOND PREGNANCY OF MINE~FIRST TRIMESTER

Weehuu...
lama rasanya tak story mory dekat sini..
pejam celik pejam celik dah pun muncul sorang lagi dalam perut nih..
actually..
tak merancang pun nak tambah team 'family' dalam masa terdekat..
sebab dah rasa relax sangat bila zhariff mula membesar ni..orang cakap di zone selesa ja..macam zaman bujang dulu2 kala..
tapi tula..kita ni merancang...Allah yang tentukan..
he know the best for us!
Wallahhh!!
ayat macam redho giler je kan??
padahal dalam hati??
err..

korang pikir apa?
jgn noty2 k..im a heppy mother to be buat kali ke 2 nya..
kadang2 berangan jgak..harapnya anak prempuan plak la kali ni..
tapi sekadar angan2..sbb yg memberi tu lebih taw apa yang kita perlukan..
janji keluar dari perut ni dengan sihat dan selamatnya..

cuma awal2 je..aku agak stress(statement jujur okeyh)
terkejut..
sebab tak sangka dengan rezeki Allah ni..
pikir2 balik,time beranak nanti zhariff pun dah 2 tahun lebih..ok la..
sekarang,kandungan aku dah pun masuk 4 bulan plus2..


my 2nd baby!

(kisah 4 bulan lepas)
since im never expect that i'll pregnant in this short time..
jadi life aku pn mcm biasa la..
tub2..
satu hari tu..tekak dah mula perit2..hidung  tersumbat..badan rasa seram sejuk..
dalam hati 'habisla..ni confirm nak demam'
dan seperti yang dijangka kan memang demam pun malam tu..
makin hari makin teruk..
after a fews days..demam dah ok cuma tak da selera makan..asa pening2 & mual2..benda ni berlarutan sehinga 2 minggu..
laki aku pun usik2..'ha..prgnant k0t??' sambil angkat2 kening dia..
aku pun dengan kompiden nya ckp..'tak lah..ni mmg tak da selera sebab demam..'
aku sendiri pun tak rasa aku pregnant..
tapi bila dah berlarutan asik mual2 je..hati jadi goyah..
tergugat trus! tambah2 laki aku asik usik je..
apa lagi..aku pun buat pregnancy test..
dup dap dup dap!!
2 line merah??
sahh!!memang pregnant!
time tu..bertambah2 pening jadinya..
laki aku pun bila aku bagi taw aku pregnant dia tak taw nak buat expresi muka macam mana..
yelaa..
nak buat muka heppy takut aku marah..sebab awal2 lagi aku dah warning..tak nak pregnant dalam masa 2 3 thn ni....
sebab nanti nak kerja lah..nk berjauhan dgn hubby lg..so..environment baru tu tak sure lagi macam mana kan..
last2 dia pun tanya la aku soklan cepu mas..
"kenapa tak nak sangat pregnant buat masa sekarang??"
aku pun jenis isteri yang suka mnjawab..memang banyak alasan lah aku ckp!
ha3..
dengan lajunya aku pun listkn

-nanti tak sanggup nak lalui morning sickness..kena muntah hari2 mcm mngndung zhariff dulu..even 4 bulan je tetap benda paling annoying bagi aku adalah muntah!!sakit hingga ke ulu hati u'olls..

-bab rezeki?no komen..sbb anak adalah pembawa rezeki..itu adalah pasti!
jadi aku tak sentuh la bab2 ekonomi..

-malas nak g check up! tiap2 bulan kena g check up..kena draw darah sampai 2 3 kali..minum air gula..uwekkss..tak sanggupp..

-tak tahan nak rasa sakit2 tulang belakang sepanjang mengandung..malam2 meroyan jerit2 macam pOntinak sebab asik simpul biawak malam2..nk kata tak ckup kalsium..
aku ni memang peminat susu no 1!

-paling scaryy!!bila nak beranak! sebab tak taw la apa nasib beranak kali ni..susah ke senang ke??yang pasti..sakitt..

-nak jga jahitan kt 'tutt'..tu pn masalah jgak bagi aku..bila nk membuang..takut 0oo..tertetas ke ape.
.
-pastu nak melalui zaman pantang utk org yg tak boleh terikat dengan pantang larang macam aku ni..mmg sangat emosi lah time tu..itu xboleh..ini xboleh..asik tekanan jiwa..dan time ni jugak leceh..sebab nak kena pakai bengkung..jaga jahitan..jaga baby..baby plak mlm2 berjaga..

-lepas pantang plak..klau gemuk..dah risau2 nak diet lah ape..

-sebab lain..nt bila aku dah start keja..kitorng akn seperate..berjauhan suami isteri..sorang utara..sorang selatan..jd u'ols2 yg taw psal kerja ksong kedah ke perlis ke pegawai tadbir..pegawai teknologi maklumat ke @ engineer IT ke..contact2 la i'oll..kecian sgt..i'olls nak berjauhan dgn hubby..kedah-johor tu..

so..kesimpulanya..3 tempoh besar yg kna lalui..
masa pregnant!
masa beranak!
masa pantang!
semua aku list kn! 
jadi..husben2 di luar sna..hargailah pengorbanan isteri anda..besar tau!

dah dengar reason2 aku ni..
laki aku pun angguk2 paham..
dengan cool nya dia pun ckp..
'ni kan rezeki..kalau dah ditakdirkan,kita kena terima dengan hati terbuka'..
aku pun malu2 kuching..sebab mungkin ter'over' cakap kn..he3..
dalam hati sebenarnya xnk ckp pun macam tu.niatnya cuma nak en husben taw apa yg aku lalui..
even terpksa lalui semua2 tu tp mmg worth it utk dpt seorang anak..anugerah plg besar tu..
&
 tak semua orang di beri pluang macam ni..

1st TRIMESTER!
bila hati dah heppy..apa lg..habis semua vitamin aku telan especially asid folic!
penting ok!penting!
supaya anak yang sedang membesar tu tak cacat semasa pembentukan dia..
jangan pecaya mitos dulu2 kala..konon2 kalau makn ubat2 klinik ni..nanti anak dlm perut besar lah apa..masa pregnant zhariff dulu aku constant makan ubat..
Alhamdulillah..dia tak besar pun masa lahir..2kg++ shj.. 
semua suppliment aku makan..
madu..kurma..pati delima..susu kambing..semua pun aku gagah telan sebab khasiat2 dia utk fetus yg sedang mmbesar ni..
walaupun time tak pregnant jgn mimpi la nak telan semua2 tu..skrang ni rajin ckit..
3 bulan yang pertama @ 1st trimester prgnancy adalah waktu kritikal..
yelah..takut gugur & sebagainya..
sebab time ni....fetus tengah membentuk..
dan dalam tempoh ni jgak..kena berdoa bnyak2 supaya anak tu nt menjadi anak yang soleh solehah,di beri rezeki yang berpanjangan..pengakhiran yg baik..jodoh yang soleh & etc..baca quran slalu..sebelum roh dia di tiupkan..
aku pun apa lg..dulu2 baca quran on off jgak..
tapi bila pregnant ni kna rajin2 kan diri & saling mngingati suami isteri..
nilah salah satu hikmah yg tersembunyi bila mngandung..supaya diri lebih dekat dgn Allah..
aku pn ambikla kesempatan ni..ckp dekat husben aku..suruh dia hari2 doakan aku mudah besalin nt..ha3..(punyala penakut nak beranak!)
Alhamdulillah..pregnant kali ni.morning sickness tak teruk macam dulu2..(mungkin sbb baby dlm perut dengar aku merungut2 kot,so dia behave je..akekeke) 
kalau mengandungkan zhariff dulu..sehari mesti muntah sekali 2 kali..tp sekarang ni..sekadar rasa mual2..kalau pndai control..dah ok balik..muntah pun seminggu cuma sekali dua..msuk 3 bulan bertambah baik..cumanya selera makan kurang sikit..sakit2 belakang tu biasalah..cepat penat..rasa lesu..semua2 tu..mmg dilalui dengan baiknya sbb Allah kurniakan seorang suami yang sangat memahami & penyayang..dia yang jaga zhariff bila balik keja sampai budak tu tido..
dan dia jgak asik urut2 belakang aku..pinggang semua..kaki2..bukan 5 minit 10 minit..lama okey!sampai aku tertido..sebab keciankan bini dia yg konon2 penat mengandung ni..
cuba bayangkan..ada dua tangan je tapi kena jaga anak..jaga bini macam permaisuri..haihh..

setiap malam before tido, en husben akan bancuh susu kambing bagi bini dia minum..
memang rasa sangat heaven bila mengandung ni..
dapat special treatment dari org tersayang..
love u husben!!!
semoga Allah membalas semua kebaikan & pengorbanan yg di berikan :)))
aku penah cakap jgak kt dia
"kalau macam ni,tiap2 tahun mengandung pun b0leee"
ha3..tapi sekadar bergurau je la..mati den kalau tiap2 taun..
terburai perut!!


2 insan yang sentiasa di hati :)
nak jadi abang dah budak kecik ni...