dulu2,kalau g beli bekpes memang wajib amek karipap!
hantu karipap bet0l..tapi nampak je karipap putar terus abaikan karipap biasa sebab karipap putar selalunya bestt!dan bila makan krup..krup..rangup glerr!!
jadi,aku pun berazam satu hari nanti aku nak buat sendiri karipap putar..so that..aku b0leh melantak banyak2..hua3!!
ghupenya senang aje nak wat karipap ni..antara rajin dengan tak je!
nak tengok karipap putar versi aku punya??
terliur lettew!
mai cheq nak ajaq cara-cara buat karipap putaq ni
memula masak inti dulu supaya senang
RESEPI INTI KARIPAP PERISA KARI (anggaran utk 25 bj karipap)
-4bji kentang di potong dadu
-2 bj bwg besar ptg dadu
-2 bj bwg putih rincik kecil2
-2 keping daging burger(cincang2)
-3 s/b rempah kari daging(bancuh dengan air sikit)
-daun sup (potong halus-aku ske letak banyak2 sebab sedap)
-kiub ayam 1 @ 1/2
-garam 1 s/k,gula 2 s/k
-lada hitam 1 s/b tumbuk
-air 2 cawan @ 1 1/2 cawan
*panaskan minyak,tumis bawang,masukkan daging burger
*bila daging dah masak,masukkan rempah,air,garam,gula,kentang,lada hitam
*masakkan hingga air kering & kentang lembut (utk yg suka inti basah2,jgn terlalu kering)
*masukkan daun sup last sekali supaya tak layu sangat
RESEPI INTI KARIPAP LADA HITAM
sama seperti di atas cuma jangan masuk rempah kari sebaliknya di gantikan dengan 2 s/b lada hitam tumbuk
RESEPI KULIT KARIPAP
DOH A
-3 cawan tepung gandum
-2 cubit garam
-1/4 cawan minyak yg panas (panaskan dalam kuali)
-1/2 cawan air suam
*masukkan tepung dalam bekas,masukkan garam,tuang minyak dan kaup dengan senduk perlahan2,masukkan air sedikit demi sedikit sehingga mendaji doh( tepung tidak melekat di jari)
DOH B
-1 1/2 cawan tepung gandum
-1/2 cawan planta@majerin(cairkan dan panaskan dalam kuali)
*tuangkan planta panas sedikit demi sedikit dalam tepung,uli sehingga menjadi doh
CARA-CARA MEMBUAT KARIPAP PUTAR
-bahagikan doh A dan doh B kepada 6 bahagian sama besar
-canaikan doh A,masukkan doh b ke dalam doh A yg di canai,tutup semula dengan doh A
-canaikan A,B yg di tutup semula tadi,kemudia gulungkan
-canaikan sekali lagi
-potong kepada 4 bahagian sama besar (tebal lebih kurang 1 1/2 cm)
-canaikan,dan masuk inti
-claim di tepi
SIAP!!
SIAP!!
gambar ini aku pinjam dari naz rinn chan supaya korang lebih faham
ha..yang malas nk buat bekpes tu,korang boleh buat karipap frozen..cuma masukkan karipap ni dalam plastik dan simpan ke dalam peti