Monday 16 March 2015

RESEPI SOFT JAPANESE CHEESE CAKE

Resepi yang dah lama aku tringin nak try..
becoz
this is my favorite cake!
sedap..lembut..
&&&
melicinkan duit poket
why??
tiap2 minggu melabur duit ke Jusco semata-mata nak beli kek ni..
tapi memang stress buat kek ni..asik tak menjadi..ni pun dah percubaan kali ke 4..baru menjadi..
aku takla rajin sangat nak buat selalu..of course la lepas tak jadi tu rehat sebulan dua..bila dah ada semangat balik..
baru try semula!
actually..oke jgak la kek tak menjadi..sebab banyak benda aku belajar..setiap kali tak jadi tu mesti ada sebab2 dia..kalau 1st time buat dah perfect..nanti bila ada masalah?tak taw nak cover macam mana plak kan??
okeyh..resepi ni aku terangkan detail termasuklah mistake yang pernah aku buat sebelum ni yang menyebabkan kek bantat lah..menjadi di atas tapi di bawah kek padat dan wet..& masalah2 lain lg..
so kome-kome semua..jangan derhaka dengan resepi..okey!

BAHAN-BAHAN

  • 250g cream cheese @ 5 keping cheese cheddar(aku guna cheese cheddar)
  • 100ml susu cair@susu segar(aku guna susu HL)
  • 50g butter
  • 6 biji telur
  • 65g gula biasa(gula kastor)
  • jus lemon 1 sudu besar(aku guna limau kasturi 1 biji)
  • 60g tepung blue key(superfine)
  • 20g tepung jagung
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1/2 sudu kecil cream of tartar
  • baking paper
  • aluminium foil untuk loyang spring form(loyang biasa tak perlu)
  • loyang bersaiz 8 inci
CARA-CARA

1) Cairkan cheese,susu, butter menggunakan api yang paling slow dan kacau selalu. Bila semua dah cair terus tutup api dan biarkan sejuk. Sementara tu, boleh prepare benda lain dulu.

ni proses untuk cairkan cheese,butter dan susu

ni bila semua dah cair

2) Gris kan loyang dengan butter..bahagian bawah loyang tu letak kertas minyak (baking paper)..adunan ni untuk loyang bersaiz 8 inci..kalau loyang besar nanti kek akan jadi rendah
kertas minyak ni di letak supaya nanti senang nak telangkup kek keluar..kalau tak, ada kemungkinan dia akan melekat kat loyang tu..untuk sp yang memang nak biar kek di dalam loyang..tak perlu guna baking paper

3)ayak tepung superfine dan tepung jagung supaya tak berketul

4)step paling penting! menentukan kek anda jadi ke tak..asingkan telur putih dengan kuning..putih masukkan dalam bekas besar sebab nak beat guna mixer nanti..pastikan putih telur tu tiada sikit pun kuning telur..dan bekas untuk putih telur tu mesti betul-betul kering..tak berminyak..tak da air sikit pun..sama jgak dengan mixer yang nak beat telur putih tu nanti..part ni cerewet sikit..kalau tak nanti telur tak kembang dengan jaya nya...satu lagi..prepare la telur lebih..takut ada telur yang rosak

 seperate telur cantik-cantik macam ni..pastikan anda dapat telur putih semaksimum yang mungkin..gunalah kaedah apa pun yang anda rasa senang..tapis ke..guna botol ke..tak kisah!as long as telur putih tu dapat diasingkan paling banyak yang mungkin
kek ni menggunakan telur putih yang sangat banyak..ada resepi yang guna 4 biji telur shj..dah try..failed!tetap kena guna 6 biji telur

5) Pukul telur putih..kalau pukul guna senduk, pukul laju2 yang mungkin..kalau guna mixer..guna kelajuan yang maksimum..pukul sampai kembang dan berbuih


6) bila dah berbuih tu boleh masukkan cream of tartar..seterusnya masuk gula sikit-sikit..bukan masuk sekaligus ya..pukul lagi sampai bertanduk dan berkilat..kalau nk test jadi ke tak..try terbalik kan bekas telur putih tu..telur tu tak kan jatuh..maksudnya dah jadi la..tapi kalau telur putih tak jadi macam tu..alamatnya awal-awal lagi kita dah taw pengakhiran kek tu..tak jadi!so..silalah buat telur yang baru

ha..nampak tanduk dia?dan betapa berkilatnya kulit si telur??

7)masukkan esen vanila dalam telur kuning untuk elakkan bau telur..kalau yang suka aroma telur..tak perlu esen vanila


8) beat telur kuning guna mixer jugak sebab aku pemalas! beat guna no 1 shj..jgn laju-laju..beat sampai kaler kunig telur jadi pucat dan kembang

kuning telur yang dah pucat akibat kesakitan di pukul..huehehe

9)bila kuning telur dah kembang...masukkan cheese,butter, susu yang di cairkan tadi..bertapis!tapis guna penapis air..supaya tekture dia cantik dan tak berketul..beat lagi..pun guna kelajuan 1 shj..jgn lama-lama..ckup smpai dia dah sebati dengan telur..masukkan jus lemon dan tepung sikit-sikit..jangan masuk sekali gus..pukul sampai tepung sebati dengan adunan..jangan overbeat! sampai tepung tak berketul shj..dan sekali lagi..adunan-adunan tu..tapis guna penapis..untuk elakkan ada yang berketul-ketul

proses menapis adunan

10)pastu adunan tepung tu masukkan dalam bekas telur putih..tuang slow-slow


11)guna sudip @ senduk kayu..kaup balik kan adunan bagi sekata..jangan terlalu lama! cukup agak-agak dah sekata..kaup balik ya..bukan pukul!kalau tak nanti kek bantat..

kaup balik adunan
ni rupanya bila dah sekata

12) panaskan oven 10 minit 170 degree..masakkan air sekali sebab nanti nak bakar guna kaedah steam bath

13)tuang adunan ke dalam loyang slow-slow & berhemah


nampak buble-buble di adunan tu?buble-buble tula nanti akn menentukan tekture kek nanti

14) sediakan lagi satu loyang yang lebih besar daripada loyang kek..tuang air panas dalam loyang tu..agak-agak 1/2 tinggi kek..letak loyang kek kat dalam loyang air panas tu(ni la kaedah steam bath)
jangan sampai loyang kek terapung plak ya
*sp2 yang guna loyang spring form tu..make sure balut dengan aluminium foil dlu sebelum masuk dlam loyang air panas..untuk elakkan kek masuk air



steam bath

15) masukkan dalam oven..set suhu kepada 160 degree..api atas bawah....letak kek tu bahagian paling bawah sekali supaya atas kek tak hangit sangat..lepas 45minit turun suhu ke 140 degree..masa pembakaran 1jam 20 minit..selagi xsampai masa..jangan gatal-gatal nak bukak oven eyh..


lepas 20 minit pembakaran..kek mula naik

lepas 40 minit pembakaran

AFTER 1 HOUR 20 MINUTES!
JENG!JENG!JENG!


tapi..make sure lepas dah masak tu..biarkan dalam oven sekejab dalam 10 minute mcm tu..bukak pintu oven sikit..supaya kek tak terkejut dengan perubahan suhu..then lepas tu terbalikkan dia..dan buang kertas minyak


terbalikkan dan buang kertas minyak di bahagian bawah kek

nila rupanya bila di potong..nampak tak kegebuan cik cheese cake??



bahagian atas agak garing sikit..tapi..i like!!

tekstur kek yang gebu..lembut..lembab-lembab basah..bila picit di telinga..bunyi macam span basah..
mencair di mulut

PERBEZAAN CHEESECAKE YANG JADI & TAK JADI


yang sebelah kiri tak jadi..sebab tekstur dia yang padat dan basah di bawah..still cheese cake..sedap di makan tp dia bukan category soft japanase cheesecake....kalau dapat tekstur kek macam sebelah kanan..tu maksudnya kek korang jadi!

SELAMAT MENCUBA!












3 comments:

  1. Salam.. puan.. saya nk tnye sikit ye..
    Masa adunan A bercampur dengn maringue tu.. kite kena gaulkn sebati sampai ketuln2 putih tu hilang ke ataupun mcm mne ye?

    ReplyDelete
  2. Baru je buat 2x bantat jadinye

    ReplyDelete